Din lac in put catre o catastrofa nationala

Cu peste 60 de modificari in 27 de ani, scoala din Romania se bazeaza inca pe principul ” elevul trebuie sa stie de toate!”. Acesta, insa, cauta sa vaneze acele note care ii fac carnetul de elev sa arate bine… Mai copiaza cate o formula, ii mai sopteste cate un coleg vreun rezultat, mai citeste cateun comentariu dintr-o carte specializata in asa ceva, mai inchide proful ochii la cate o lacuna si uite-asa mai trece un an de studii. Se trezeste fata in fata cu prima evaluare serioasa (examenul de Bacalaureat) si isi da seama ca nu intelege cerintele subiectelor, desi e “toba” de carte.

harta

Principiul de mai sus este contrazis de viata de zi cu zi, unde economia de piata are nevoie de oameni specializati, profesionisti.

Tragem linie si observam ca avem un alfabetism functional de 42%. Efectele acestui fenomen au inceput, de ceva vreme, sa isi arate fata, iar cei in cauza resimt aceste efecte in clipa cand ajung in cautarea unui loc de munca. Nereusind sa obtina unul, sau daca cel obtinut este nesatisfacator salarial, atunci omul prefera sa stea acasa si sa primeasca sprijin din partea statului, castingand ceva “extra” din munca part time, cu ziua. 

Atentie, va fi nevoie de alte modificari, care sa contracareze modificarile din cei 27 de ani, modificari care au erodat invatamantu, nu l-au improspatat si nu l-au pliat pe nevoile realitatilor actuale si viitoare! Va imginati cat de eficiente si pro trebuie sa fie aceste noi masuri a.i. sa poata sa isi faca rapid efectul si sa readuca atractivitatea invataturii in mentalul colectiv al elevilor si mai ales al parintilor…

Si sa ne mai imaginam ce macro-viziune, de geniu as spune, si cat de bine pregatita trebuie sa fie echipa care va gandi algoritmul de upgradare a invatamantului romanesc.

Gasiti aici o harta interactiva a analfabetismului(nu cel functional) din Romania.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s