Halal generatie, halal viitor…

La 2 martie 2016 numarul total al alegatorilor cu drept de vot, inscrisi in Registrul Electoral, era 18.275.109. Pentru judetul Olt numarul total al alegatorilor era de 376.885, cu 163.593(43.4%) concentrati in mediul urban( Slatina, Caracal, Corabia, Bals, Draganesti-Olt, Piatr-Olt, Potcoava, Scornicesti).

Prezenta la urne, la nivel national, 39.39%. Pentru judetul Olt, 47.16 % (cea mai mare pe tara, dar minoritara), adica 176.804 de oameni s-au prezentat la urne. Cu alte cuvinte, nici macar in judetul cu cea mai mare prezenta la vot nu s-a depasit pragul de 50% prezenta.

Din bar chart-urile de mai sus reiese ca cei mai multi votanti au fost barbati din mediul rural cu varsta mai mare decat 45 de ani, urmati de cei cu varsta de 65+. Multi dintre tinerii judetului inca depind de finantarea parintilor, in lipsa unui loc de munca. Deci, parintii si bunicii au mers in numar mare la vot pentru a le decide, in continuare, viitorul copiilor si nepotilor, acestia din urma preferand sa stea acasa sau la cafenele(dar nu pe banii lor).

Din pacate, cei mai multi oameni (cu drept de vot!) au preferat in continuare sa asiste pasiv la deciderea propriului viitor de catre o minoritate.

Posibile cauze:

  • nivelul scazut de educatie;
  • nivelul scazut de implicare civica;
  • lehamitea fata de clasa politica;
  • lipsa de disciplina;

Daca am reduce la absurd un exemplu si am presupune ca trei persoane  ar fi iesit la vot, iar doua dintre acestea ar fi votat pesede,  asta s-ar fi tradus astfel:

  • Prezenta la vot: 0.00000016%;
  • Scor PSD: 66.66%;

Si astfel, cele doua persoane ar fi decis viitorul a 18 milione(minus doi) romani! Asta inseamna, de fapt, absenteismul la urne.

La Olt, mobilizarea PSD a functionat la toate nivelurile. Fiecare sectie de votare a avut cate un “comitet de primire”(pe post de influenceri), postat in imediata apropiere a sectiilor. Uber-ul electoral din Margineni a fost suprasolicitat in ziua alegerilor, soferii luandu-si cate o pauza si relaxandu-se in soarele tomnatic de decembrie:

Panourile de afisaj au ramas la locul lor pana dupa-amiaza, tarziu(in caz ca oamenii uita cu cine vor sa voteze):

Pentru cele doua poze de mai sus am o povestioara interesanta:

La ora 14:00, trecand prin localitatea Margineni-Slobozia, jud.Olt, am observat panoul electoral (poza din stanga) cu toate afisele la locul lor. La ora 15:00 m-am hotarat sa sun la 112 si sa denunt incalcarea legii electorale. Sunt sunat inapoi de lt.X, politia Scornicesti, spunandu-mi ca se indrepata catre adresa reclmata si ca va reveni pentru a-mi cere datele personale. Dupa 5′ ma suna alt numar, o voce feminina, de la politia Potcoava de asta data. Eu: “Am vorbit cu colegul dvs.”; Ea: ” Da, dar vreau sa stiu si eu detalii”. Ok, zic, i le dau. Ea: “Dar dvs sunteti de la vreun partid?”. Eu: “Nu asta e esential, cred ca sunteti la curent cu legea electorala”. Ea: “Bine, verificam! La revedere”. Dupa alte 10′ ma suna din nou lt. X(pol Scornicesti), de la fata locului, spunandu-mi ca a gasit panoul, dar afisele sunt rupte, zgariate si se ofera sa-mi trimita pe whatsapp o poza doveditoare(cea din dreapta) si propune sa faca PV de constatare… 

Intamplator, sau nu, politista din Potcoava a sunat un reprezentant al primariei, acesta s-a dus la fata locului si, intr-o mare graba, a distrus afisele pana la ajungerea politistului din Scornicesti.

In satul Ciuresti, in mod similar, panoul strajuieste rascrucea din sat, langa fostele garajuri ale schelei petroliere. In aceasta comuna, de 27 de ani a castigat alegerile un singur primar(Dl. Dinut, PSD), iar comuna se zbate in saracie:

img_22641

Insotitorii (care nu sunt rude), bunii samariteni ai aparatului de partid din comuna Soparlita, jud. Olt, se ofera sa indrume persoanele varstnice pana la cabina de vot:

img_2285

La Crampoia s-a stat la coada, la sectia de votare, multi crezand ca il voteaza “pe dom’ primar”:

crampoia

Intre timp majoritatea oamenilor (61% !!!) au preferat sa nu mearga sa voteze…

Vedem, insa, ca exista si oameni care respecta dreptul constitutional de a vota, drept obtinut cu sacrificii de vieti omenesti acum 27 de ani:

627x0
Barbat de 33 de ani, fara maini, exercitandu-si dreptul de vot. Sursa foto: http://www.adevarul.ro

Oameni buni, invatati-va copiii cat de important este sa mearga sa voteze. Educati-i din punct de vedere al implicarii civice. Responsabilizati-i in ceea ce priveste construirea propriului viitor. Este trist ceea ce se petrece acum in Romania… 

Tara asta are nevoie de oameni educati, civilizati, responsabili, activi, muncitori, cinstiti, profesionisti, implicati, altruisti si cu bun simt!

Tara asta nu are nevoie de lenesi, betivi spectatori la inundatii, cascatori de gura, spargatori de seminte in fata blocului, gratargii de ocazie, taietori de porci in curtea blocului, hoti de apartamente si de paduri, sinecuristi politici, trepadusi de ghisee care nu stiu sa tina un pix in mana, sau de oameni ca vor sa plece din tara din sila s.a.m.d. !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s