Toate-s noi si vechi in ele-s toate

“Continuă montarea de containere îngropate pentru gunoiul menjer. Alte 45 vor fi instalate în 20 de puncte ale Slatinei.”Adevarul.ro

Vorba lui Moromete: “Trei chestiuni rezulta din ce-a zis Tugurlan”:

 • Intr-adevar, sarmanilor care adunau diverse de prin tomberoane, acum le va fi mai dificil( dar nu imposibil);
 • Zonele de amplasare devin mai estetice;
 • Colectarea selectiva va fi egala cu zero.

Pana la montarea acestor tomberoane ingropate, in unele zone existau tomberoane/pubele marcate cu tipul de deseu pe care ar fi trebuit sa il contina. Nu erau multi cei care aruncau, spre exemplu,  cate un PET in tomberonul pe care scria “Plastic”, sau cutia de pizza in cel pe care scria “Hartie”, insa acum numarul acestora va fi egal cu zero, cu siguranta.

Sunt totusi oameni care se incapataneaza sa arunce PET-urile in noile tomberoane cu trapa si pedala si le depoziteaza alaturi, in speranta sau cu convingerea ca acei sarmani de care vorbeam, le vor aduna si vinde.

Ma numar si eu printre ei si constient fiind ca imaginea pe care o creez/am nu este deloc placuta la vedere pentru vecinii a caror fereastra sau al caror balcon strajuiesc aria/tarcul tomberoanelor.

Asadar, solutia montarii a ‘nsprezece noi containere ingropate nu duce, dar sub nicio forma, la o viitoare colectare selectiva; sau macar la inspirarea sentimentului civic. Ba dimpotriva, “educa” oraseanul – si-asa posesor al unui slab simt al ecologiei – sa arunce totul de-a valma si unde s-o putea. Ce asteptari sa ai de la aceiasi oraseni, ca atunci cand de internationala zi a Muncitorimii ies cu totii “la iarba verde”, sa isi adune resturile(PET-uri de bere si suc, caserole de mici, ceafa de porc si pulpe de pui, pungile de chipsuri etc) si sa le duca la primul container si sa le arunce corespunzator? Ne miram apoi ca avem o populatie necivilizata sau needucata…

Nu mai vorbesc de asfaltul care se distruge in locul in care autoutilitara se pozitioneaza pentru a putea ridica containerele.

Deci, eficienta muncii si a cheltuielilor primariei arata asa:

 • cumparare + montaj containere ingropate;
 • cultivare simt anti-ecologic;
 • crestere artificiala a haldei de gunoi;
 • crestere indirecta a gradului de poluare;
 • curatare paduri;
 • curatare ape;
 • reparare asfalt deteriorat;
 • in fine, cumparare + montaj containere pentru colectare selectiva + campanii de informare si constientizare. Pentru ca pana la urma vom fi obligati de catre legile UE.

 

Si asa, prin trial & error, se reuseste cheltuirea de bani de doua ori pe o idee care ar fi trebuit sa fie tinta clara si catre care sa se mearga pe drumul cel mai scurt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s