Ce s-aprindeti? Tortele?!

Desi articolul de fata nu-si prea are loc pe aici, nu m-am putut totusi abtine sa nu fac cateva observatii. Imi plac foarte mult formatiile Iris si Holograf, insa ma asteptam la cu totul altceva din partea celor doi solisti in clipa cand au batut palma cu producatorii videoclipului, KAZIBO MUSIC.

Cristi-Minculescu-and-Dan-BittmanCristi Minculescu(stanga, 57 de ani) si Dan Bittman(dreapta, 53 de ani) au lut decizia, se pare dupa 30 de ani de activitate, de a produce un “slagar”, intitulat sugestiv “S-aprindem tortele“.

Despre aceasta aparitie am citit in presa, nu am avut  insa sansa de a asculta mai inainte piesa la radio, ci am cautat-o pe YT, bineinteles asteptandu-ma sa vad stadioane de fotbal inflacarate, vuvuzele, tobe, fumigene, violenta stradala si tortele din titlul piesei.

Nu stiu cum si de unde le-a venit ideea celor de la Kazibo de a ii baga in transee pe C.M. sis-aprindem-tortele-800x445 D.B., prezentand flash-back-uri din perioada unui razboi despre care, in primele secunde de vizionare, am crezut ca se vrea a fi Cel de-al Doilea Mondial, din cauza unui capitan/locotenent, dupa a carui uniforma si gestica ai zice ca e vreun german (trupe de elita SS?). Aceeasi tendinta de a crede ca este vorba despre tabara germana o ai si dupa ce ii vezi pe sarmanii ostasi in uniforme de culoare feld-grau. Insa, surpriza, au casti de soldati din armata romana si nu mai intelegi nimic… In tot acest timp pe fundal canta C.M.

Trecem in tabara adversa, unde intr-adevar, judecand dupa culoarea uniformei si casca, vorbim de soldati din Armata Romana, iar dupa carabine, despre spatiul temporal al  WWII. Aici il avem pe fundalul sonor pe D.B.

bit1

Am observat de-a lungul timpului ca daca asculti o piesa la radio si nu prea iti place, apoi vezi videoclipul si constati ca “povestea” expusa in el iti place, incepe parca sa iti placa si piesa (audio-ul). In cazul prezent, mi s-a intamplat fenomenul invers.

Muzica in sine nu suna rau deloc, are ceva rautate rock in ea, are timbrele inconfundabile ale celor doi, sonorizare buna etc.

Poate clipul ambiguu mi-a distras atentia, cautand sa gasesc legatura intre cuvintele celor doi si imaginile celor de la Kazibo…

Din respect pentru cei doi mari artisti, promit sa revad cat mai curand clipul si sper ca de data asta voi fi mai open-minded si il voi intelege ca atare.

O cugetare, totusi:

De ce “S-aprindem tortele”?… O fi vrut, oare, autorul versurilor sa sugereze poetic ca e vorba de lumanarile pe care ar trebui sa le aprindem in semn de omagiu pentru cei care au cazut pentru apararea Patriei?… Daca ar fi asa, sper sa nu vedem prin presa, ca de multe ori, titluri ca “C.M. si D.B. – tribut pentru eroii cazuti” (atentie, tribut=bir/dare, iar in acest context tribut<>omagiu – greseala frecvent intalnita in presa n.r.).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s